Väčšina z nás má rada tradičné slovenské Vianoce a našťastie si ešte stále nájdeme čas na vytvorenie vianočnej atmosféry a pohody. K tomu neodmysliteľne patrí vôňa vianočného čaju, balenie darčekov, tešenie sa na rozprávky, ale hlavne čarovná vôňa vianočného pečiva. Tradičné recepty sa dedia po generácie a v mnohých rodinách sa stále pečie dohromady, alebo si aspoň koláčiky v rodine vymieňame. Určite to poznáte aj vy, že najlepšie vanilkové rožteky sú od babičky, mama zase najlepšie vie linecké pečivo a nemôžeme zabudnúť na labky od tety.
Aj tento rok vám prinášame tradičné recepty na obľúbené linecké koláčiky a klasickú vianočku.
Keď pečiete pre svojich blízkych, je dobré použiť tie najlepšie suroviny, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok. Na múku Babičkina voľba sa v tomto prípade môžete vždy spoľahnúť. Či už sa rozhodnete upiecť čokoľvek, v jej portfóliu vždy nájdete druh múky na tie najrôznejšie cestá.
LINECKÉ PEČIVO
INGREDIENCIE:
- 500 g hladkej múky Babičkina voľba (na krehké pečivo alebo špaldovej)
- 2 vajcia
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu
- 1 vanilkový struk
POSTUP:
- Zmiešajte múku, cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte vajcia, obsah vanilkového struku a pokrájané maslo.
- Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc ho uložte do chladničky.
- Pred pečením predhrejte rúru na 160 ° C.
- Cesto si dajte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko mm hrubú placku.
- Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papierom na pečenie vyložený plech.
- Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepujte marmeládou.
VIANOČKA
INGREDIENCIE (na 3 vianočky):
- 1 kg hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
- 220 g masla
- 280 g cukru krupice
- 4 žĺtky + 1 vajce na potretie
- 500 ml mlieka
- Štipka soli
- 1 sušené droždie
- Kôra z 1 citrónu
- Hrsť hrozienok
- Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy…)
- Lyžica vanilkového cukru
- Rum
POSTUP:
- Deň vopred vložte hrsť hrozienok do misky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).
- Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 min odstáť.
- Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.
- Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka aj s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.
- Pomocou hnetacieho háku hneťte najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokú rýchlosť tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.
- Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.
- Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (= 3 vianočky).
- Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 ks. 1 ks ešte rozkrojte napoly.
- Upleťte vrkoč zo 4 ks (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho vajcom.
- Upleťte vrkoč z 3 ks a položte ho na vrkoč zo 4 ks a potrite vajcom.
- Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte „hada“ a položte ho na vrkoč z 3 ks.
- Prostredný a horná „vrkoč“ zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade.
- Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.
- Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 ° C.
- Po 10 min znížte teplotu na 140 ° C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenia ju vysúša a znižuje vláčnosť.
TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom napichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút ľahko vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete.